13 augustus 2019

Vrouw bij Westdorpe

De vrouw die op 22 juni is gevonden in het Zeeuwse Westdorpe, op meters van de Belgische grens, is voorlopig de meest recente toevoeging aan een lange lijst met anonieme doden: alleen al op politie.nlstaan er tientallen.

Van de vrouw is bekend dat ze tussen de 50 en 65 jaar oud was en kort, rossig haar had. Ze is doodgeschoten op een nog onbekende locatie en vervolgens samen met een vuilniszak gedumpt in het weiland waar een voorbijganger haar ontdekte.

De politie heeft het volste vertrouwen de zaak te kunnen oplossen. Er zijn vanuit het publiek vele tips binnengekomen die nagelopen worden. Haar DNA is verspreid in veel Europese landen. Ook van haar is een fotoverspreid (let op: ook deze kan schokkend zijn).

De vrouw is dinsdag na een sobere plechtigheid begraven in Terneuzen. “Ooit heeft iemand deze vrouw bij haar naam genoemd”, zo sprak de begrafenisondernemer. “En hopelijk heeft iemand haar naam in het hart geborgen.”

12 augustus 2019

Automobilist overleden na botsing tegen slagboom in Westpoort.

Een 58-jarige automobilist uit Amstelveen is in het ziekenhuis overleden nadat hij zaterdag met hoge snelheid tegen een slagboom van een spoorwegovergang reed in het Amsterdamse industriegebied Westpoort, meldt de politie maandagmiddag.

Het slachtoffer kwam na het eenzijdige ongeval aan de Westhavenweg met zijn voertuig in de nabijgelegen sloot terecht. Hij raakte ernstig gewond.

Toegesnelde hulpverleners hebben hem ter plaatse gereanimeerd, waarna hij met spoed werd overgebracht naar het ziekenhuis. Hij overleed diezelfde dag aan zijn verwondingen.

Het Team Ernstige Verkeersongevallen (TOEV) onderzoekt de toedracht van het ongeval.

Automobilist overleden na botsing tegen slagboom in Westpoort
Curovic
12 augustus 2019

Voormalig Vitesse-speler Dejan Curovic is zondag overleden. De Serviër stierf een dag na zijn 51e verjaardag aan leukemie.

Curovic speelde tussen 1994 en 2000 voor Vitesse, dat hem destijds overnam van Partizan Belgrado. Die Servische club maakte het overlijden van de zevenvoudig Joegoslavisch international zondag bekend.

In Arnhem groeide Curovic uit tot een clubicoon door in 109 competitieduels 41 keer te scoren. De publiekslieveling was zowel de laatste doelpuntenmaker in het oude stadion Nieuw-Monnikenhuize als de eerste in GelreDome, het huidige onderkomen van de Eredivisionist.

Na zes jaar voor Vitesse te hebben gespeeld, vertrok Curovic naar FC Groningen. Daar was de aanvaller in 42 duels zeven keer trefzeker en sloot hij zijn profcarrière – die hij in 1989 in eigen land was begonnen bij Zemun – in 2003 af.

Twee jaar geleden had Curovic de eer om in De Kuip de KNVB-beker te overhandigen aan Vitesse-aanvoerder Guram Kashia, nadat de Arnhemmers ten koste van AZ (2-0) de eerste prijs uit de clubhistorie hadden gepakt.

“Ik herinner Dejan als een heel aimabel mens, die een cultheld was bij Vitesse”, zei FC Utrecht-trainer John van den Brom, die met Curovic samenspeelde bij Vitesse en een vriend van hem was, tegen FOX Sports. “Hij was altijd open en vriendelijk, en voor iedereen bereikbaar.”

11 augustus 2019

Een 27-jarige automobilist uit Rijsbergen is vrijdagavond overleden na een frontale botsing met een andere auto in Achtmaal.

Het ongeval gebeurde omstreeks 22.20 uur op de kruising van de Achtmaalsestraat met de Blokenstraat.

In totaal raakten zes mensen gewond bij de frontale botsing. Enkelen van hen waren bekneld geraakt en moesten door de brandweer worden bevrijd.

Het 27-jarige slachtoffer werd door toegesnelde ambulancemedewerkers behandeld, maar overleed ter plaatse.

De bestuurder van het andere voertuig is aangehouden. Dit is de standaardprocedure bij een dodelijk verkeersongeval.

De dienst Verkeersongevallenanalyse (VOA) van de politie doet onderzoek naar de toedracht van het ongeluk.

Ambulance Achtmaal
09 augustus 2019

Hogere sterfte tijdens recente hittegolf

Tijdens de hittegolf in week 30 van 2019 overleden 2 964 personen. Dit zijn bijna 400 personen meer dan in een gemiddelde week in de zomerperiode. Tijdens de hittegolven in 2006 overleden per week bijna evenveel personen extra. Doordat er nu meer ouderen zijn, is de extra sterfte relatief gezien beperkt. Dat meldt het CBS naar aanleiding van vragen uit de media, op basis van de voorlopige sterftecijfers per week.
Dit jaar was er een landelijke hittegolf van22 juli tot en met 27 juli. De hittegolf was kort, maar zeer hevig, met hogere temperaturen dan ooit gemeten in Nederland.In 2006 waren er twee hittegolven in juli. Met een lengte van 16 dagenwas de tweede hittegolf van 2006 een van de langste en meest intense in zeker honderd jaar.
08 augustus 2019

Bestuurder lijkwagen krijgt prent terwijl hij overleden man ophaalt: ‘Schandalig!’

Een uitvaartmedewerker van Meander wist niet wat hij meemaakte woensdagmiddag. Het personeelslid wilde een overleden man vanaf het Theodora Vos De Wael Huis vervoeren, een Zwols verzorgingstehuis.

Hij parkeerde de rouwwagen in een betaald parkeervak. Maar toen…

Terwijl hij met het personeel en nabestaanden de overleden persoon binnen ophaalde, schreef een handhaver van de gemeente Zwolle een waarschuwingsprent uit.

De auto had namelijk geen parkeerkaartje achter de ruit.

ohan Vlijm, overbuurman van het tehuis, zag het gebeuren. ,,Ik heb die diender nog laten weten: dat doe je toch niet! Het is een lijkwagen. Er wordt zo een overleden man naar buiten gebracht en hierin vervoerd. De bestuurder is binnen. Maar ja hoor, die bon ging gewoon onder de ruitenwisser. Schandalig.’’

Een medewerker van Meander vertelt dat er contact met de gemeente Zwolle is geweest. Het betrof niet een parkeerbon maar een parkeerwaarschuwing. Een bonnetje om te waarschuwen dat er eigenlijk een bon uitgeschreven had moeten worden.

Woedend

De Meander-medewerker laat weten ook daarin teleurgesteld te zijn. Het laatste moment van de overledene bij het tehuis werd danig verstoord door de waarschuwingsbon. De aandacht ging eerst uit naar de ophef daarover op straat, in plaats van naar de overledene.

Bovendien was de auto met vlaggen als rouwvervoer zichtbaar en dan mag deze zonder kaartje geparkeerd staan. Van een overtreding was geen sprake, stelt de medewerker. De medewerker laat weten dat de gemeente Zwolle inmiddels haar excuus heeft aangeboden.

Overbuurman Johan Vlijm: ,,Ik ben niet snel boos… Ik was witheet. Dit doe je toch niet. Eenmaal binnen in huis kwam ik erachter dat de handhaver tóch – ondanks de informatie die ik gaf – een prent had uitgeschreven.

Ik liep direct naar buiten, ik zag hem nog fietsen… Iets roepen had geen zin meer. Regels zijn regels, maar je kan te ver gaan. Dit is mensonterend.’’

21 juli 2019

Uitvaartcentrum Zuylen in Breda mag op last van de brandweer tijdelijk geen crematies meer uitvoeren door een defect tussen de oven en de schoorsteen.

Medewerkers van het uitvaartcentrum deden zaterdagmiddag melding van rookontwikkeling. De brandweer kwam ter plaatse, maar er bleek geen sprake te zijn van brand.

Uit onderzoek bleek het defect tussen de oven en de schoorsteen en daarom heeft de brandweer Zuylen tijdelijk verboden crematies uit te voeren.

Zodra een techneut de installatie heeft nagekeken en goed heeft gekeurd, mag het uitvaartcentrum weer cremeren. Wanneer dit zal gebeuren, is onbekend.

02 April 2019

Een crematie kost in Nederland gemiddeld 747 euro. In de Gelderse gemeente Berkelland is een crematie met 985 euro het duurst, terwijl Amsterdam met 406 euro het goedkoopst is,

zo blijkt dinsdag uit het jaarlijkse onderzoek van uitvaartonderneming Monuta naar de hoogte van graf- en crematiekosten.

Als gekeken wordt naar de provincies, zijn de kosten in Utrecht, Limburg en Zeeland gemiddeld het laagst. In Drenthe, Flevoland en Gelderland liggen de prijzen het hoogst.

Monuta heeft de graf- en crematiekosten bij 1.684 begraafplaatsen en voor het eerst ook bij 85 crematoria in kaart gebracht.

De kosten voor een crematie liggen een stuk lager dan die voor een graf, omdat het eenmalige kosten betreft. Er hoeft dan niet betaald te worden voor begraven en grafrechten.

Vorig jaar koos 65 procent van de nabestaanden voor een crematie.

Voor meerprijzen Lees meer….

14 September 2017

De tarieven die crematoria in ons land hanteren, lopen flink uiteen. Bovendien is door een wirwar aan prijzen vaak onduidelijk wat er voor een crematie en voor de ‘koffie met cake’ na afloop moet worden betaald.

Dat blijkt donderdag uit een onderzoek van Plus Magazinedat de prijzen van 92 uitvaartcentra met elkaar heeft vergeleken.

Volgens het onderzoek kan een eenvoudige crematie bij het ene crematorium honderden euro’s duurder uitpakken dan bij een andere. Het duurste crematorium van Nederland staat volgens het onderzoek in Lisse.

Een crematie met anderhalf uur gebruik van de aula en de koffiekamer kost bij Crematorium Duin- en Bollenstreek 1.650 euro. In Maassluis zijn nabestaanden voor een vergelijkbaar pakket 1.098 euro kwijt.

De Landelijke Vereniging van Crematoria weerspreekt dat er sprake zou zijn van een wirwar aan tarieven. Voorzitter Jaap Blaak: ”We proberen als branche juist zo transparant mogelijk te zijn, zodat mensen precies zien waar ze wel en niet voor betalen. Maar ja, dat kan ook leiden tot ingewikkelde facturen.”

Blaak is dan ook voorstander van eenvoudigere tarieven met bijvoorbeeld een vaste prijs voor alle faciliteiten gedurende een vooraf afgesproken periode.

 

13 September 2017

Een crematie kost op de ene plaats 1.500 euro en op de andere nog geen 1.200 euro, meldt Plus Magazinedeze week. Hoe kan het dat de verschillen zo groot zijn? Uitvaartbedrijven geven tekst en uitleg.

Plus Magazinekeek voor het onderzoek per crematorium naar de standaardprijs voor een uitvaart met een receptie en naar de kosten voor een crematie alleen. De echt grote verschillen ontstaan daarna pas: voor welke kist wordt gekozen, met welke muziek en foto’s wordt de plechtigheid aangekleed en wat voor apparatuur wordt daarvoor gebruikt?

Maar ook de prijs voor een doorsnee crematie met koffie en cake na afloop verschilt nogal per locatie. Het kan honderden euro’s schelen door de plek waar de plechtigheid wordt gehouden.

Randstad

De verschillen in kosten kunnen voor een groot deel worden toegeschreven aan plaatselijke factoren zoals grondprijzen. In de Randstad is het een stuk duurder om een crematorium te bouwen dan op het platteland en dat vertaalt zich in de tarieven.

Zo hanteren de crematoria in en om Amsterdam een prijs van 1.400 tot 1.500 euro voor de crematie, het gebruik van de aula, de condoleancebijeenkomst en de asbestemming. In Zuidoost-Limburg ben je voor datzelfde pakket 1.100 tot 1.200 euro kwijt.

De landkaart van de crematoriumtarieven heeft daardoor wel iets weg van die van de huizenprijzen. Kleine afwijkingen zijn er wel (Rotterdam is op crematiegebied relatief goedkoop en het crematorium van Zwolle, dat weinig concurrenten in de omgeving heeft, is redelijk aan de prijs), maar globaal is de correlatie duidelijk.

Verschillen zijn er ook in de aankleding van de plechtigheid, bijvoorbeeld bij de koffietafel na afloop. In Aalten kost een plakje cake 95 cent, de cakeschuitjes van Zorgvlied in Amsterdam komen op 2 euro. Crematorium Middelburg rekent 1,80 euro voor een kopje koffie, het door Harry Mens opgerichte Duin- en Bollenstreek komt op 2,65 euro.

Suikerbrood

Nederland telt op het moment 96 crematoria. Bij coöperatie Dela zijn er 19 aangesloten en Yarden heeft er 25 in handen. Monuta en de Facultatieve hebben ook een flinke vinger in de pap, de overige instellingen zijn in handen van bedrijven die maar op één of enkele locaties actief zijn.

Uitvaartorganisatie Yarden rekent sterk uiteenlopende tarieven voor zijn verschillende crematoria. De goedkoopste kost 1.196 euro voor het standaardpakket, de duurste 1.500 euro.

De prijs is opgebouwd uit een variabel tarief voor de crematie zelf en alles wat daarbij komt kijken en een voor de horeca bij de plechtigheid, zegt een woordvoerder van het bedrijf.

“Dat laatste tarief is wel vast, een kopje koffie kost overal in Nederland hetzelfde. Wel zijn er soms kleine regionale verschillen in het aanbod die iets kunnen schelen in de prijs. Op sommige plaatsen bieden we bijvoorbeeld suikerbrood aan. Dat is echt iets regionaals en dat doen we dan ergens anders niet.”

Toeslag op uitloop

Op de website van Yarden is te zien hoe de basisprijs voor een crematie is opgebouwd, welke extra’s er mogelijk zijn en wat die kosten. Wel komt het soms voor dat de bijeenkomst uitloopt en dat nabestaanden dan achteraf een toeslag moeten betalen.

Bij Yarden zeggen ze daar soepel mee om te gaan. “Het hangt er wel van af of er al dan niet nog een plechtigheid achteraan komt. Maar de teller gaat echt niet meteen lopen als e een beetje vertraging is. Soms ligt het er ook aan dat wij de koffie niet snel genoeg uitserveren.”

Landelijk tarief

Concurrent Dela doet het anders. De coöperatie hanteert overal in Nederland een vast kaal tarief voor de crematie en de receptie van 1.298 euro. Cremeren zonder plechtigheid kost 745 euro en overschrijding van de gereserveerde tijd 128 euro per kwartier.

Een woordvoerder kan desgevraagd niet zeggen waarom Dela voor een vast tarief kiest, in plaats van regionale verschillen te berekenen. “Grond- en andere kosten vertalen komen naar voren in het totaaltarief, maar er is bij ons geen verschil in kosten tussen de verschillende locaties.”

Inzichtelijke prijzen

Dat er soms grote prijsverschillen tussen de verschillende crematoria zijn, is niet te voorkomen, zegt voorzitter Jaap Blaak van de Landelijke Vereniging van Crematoria. Hij wil zich daar ook niet in mengen: “De bij ons aangesloten crematoria zijn autonome bedrijven, die gaan zelf over hun prijsbeleid.”

Wat volgens Blaak wel verbeterd kan worden, is de inzichtelijkheid van de tarieven. Daar zijn de afgelopen jaren volgens hem wel veel stappen in gemaakt.

“Voorheen moesten klanten voor ieder kwartiertje dat ze de aula gebruikten betalen. Nu wordt het vaak compacter gemaakt. Door een bepaald tijdsblok te reserveren, weten klanten beter waar ze aan toe zijn.”

Zaterdag

Blaak stelt ook vast dat de speciale toeslagen voor cremeren op zaterdag meer en meer verdwijnen. “Dat moest vroeger wel, omdat de cao voor de uitvaartbranche dat voorschreef, maar nu hanteren veel crematoria één vast tarief. Ze gaan daar zelf over, maar dat maakt de prijzen wel inzichtelijker.”

Yarden heeft geen speciale zaterdagtarieven. Dat komt nog vooral voor bij kleinere aanbieders in landelijke gebieden. Wel doemt een nieuw speciaal tarief op, zegt het bedrijf: voor cremeren op zondag. Dat gebeurde vroeger nooit, maar er is volgens Yarden anno 2017 steeds meer vraag naar.

Lees meer voor update prijslijsten ……..